Ce am răspuns despre homosexualitate, familie, droguri, economie, eutanasiere, poluare și altele

 

Am primit de la un student un set de întrebări despre homesexualitate, familie, economie, emigranți, poluare și alte subiecte interesante. Mi-a plăcut provocarea primită și am decis să postez interviul pentru ca opiniile mele pentru aceste teme să fie cunoscute de cât mai multă lume.

Sprijiniţi căsătoria între homosexuali sau parteneriatele civile?

Cred în familia tradițională, formată din bărbat și femeie. De asemenea, cred în libertatea fiecăruia dintre noi de a alege cum și cu cine să ne împărțim viața. În istoria omenirii, vedem că parteneriatul între două persoane care asigură perpetuarea speciei este cel între bărbat și femeie. În mod natural, deci firesc,, putem vorbi despre omenire ca rezultat al binomului femeie-bărbat. Ceea ce se întâmplă altfel nu mai are legătură cu firul roșu al speciei noastre, ci cu o serie de alegeri individuale generate de o situație/de un context personal, nesemnificativ pentru omenire (mă refer la impactul homosexualității asupra evoluției omenirii).

Referitor la căsătoria între homosexuali, nu o sprijin. După un astfel de pas, putem ajunge la următorul… creșterea de copii, producerea de copii în mod artificial… Cât de aproape de echilibrul Naturii pot fi astfel de lucruri? În ce măsură aceste creații ale Omului respectă firescul Naturii?

Și eu am întrebări despre ce e corect, nediscriminatoriu, nemarginalizator pentru fiecare dintre noi. Încerc mereu să mă raportez la ceea ce vedem că este firesc și natural. Nu la ceea ce suntem educați/informați că ar fi. Ideile și credințele se construiesc în timp. Ele se pot întoarce împotriva noastră.

Sprijiniţi modificarea Constituţiei pentru redefinirea căsătoriei ca fiind între un bărbat şi o femeie?

Consider că o relație firească, naturală, este aceea între femeie și bărbat. Căsătoria, ca pas de asumare a responsabilității pentru partenerul de viață, față de familie și rezultatul acesteia – copiii – este definită de cei care pot construi acest lucru în mod natural. Deci, de un bărbat și de o femeie.

Așadar, cum am mai afirmat public și cu alte ocazii, voi sprijini modificarea Constituției pentru redefinirea căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie.

 Aţi sprijini politici anti-discriminatorii pentru minorităţile naţionale, precum şi programe şi măsuri pentru integrarea romilor în societate?

Fără să stau pe gânduri.

Consider că situația actuală a romilor este urmarea izolării lor de societate.

Își amintește cineva cum copiii romi erau puși ultimii în bancă la școală?

Cum le vorbeau dascălii pe un ton ridicat, lipsit de empatie și sprijin?

Cum erau deseori sursa glumelor din școală?

Mulți astfel de copii romi au fost expuși de mici la situații din care au învățat că ei mereu sunt atacați și că trebuie să se apare. Că nu există ajutor decât poate în rândul comunității lor.

Programele noastre naționale de integrare au vizat efectele, mai puțin cauzele situației romilor sau altor minorități.

Și în acest caz cred că avem nevoie de specialiști autentici.

Dar mai ales de răbdare. Zeci de ani de răbdare pentru că discutăm de modificarea mentalului colectiv.

Aţi sprijini ajutorarea refugiaţilor din Siria prin a milita pentru primirea mai multor refugiaţi în România şi a-i integra în societate?

Sunt multe popoare în lume care au nevoie de ajutor. Înainte însă de a ajuta pe alții trebuie să vedem dacă printre ai noștri sunt oameni care au nevoie de ajutor. Avem în România foarte mulți săraci. Copii care nu au resurse pentru a merge la școală. Iar educația este principala scară pe care o persoană o poate urca pentru a-și depăși condiția.

Nu sunt de acord cu ajutorarea refugiaților, în termenii discutați acum în Europa, de a prelua mii de astfel de persoane. Există deja în România un Centru de Primire a Refugiaților în Regim de Urgență, care se află la Timișoara. Cred că dăm dovadă de interes și de sprijin prin funcționarea acestui centru.

Aţi sprijini decriminalizarea drogurilor pentru ca şi consumatorii să nu mai meargă la închisoare? (Din moment ce închisorile noastre sunt oricum pline, iar aşa s-ar reduce numărul puşcăriaşilor prin a nu mai trimite infractori non-violenţi)

Ca răspuns la această întrebare aș vrea să dau exemplul Poloniei, prima țară din Europa care în urmă cu aproximativ 15 ani se confrunta cu o mare problemă în ceea ce privește consumul de droguri. 1% din populație avea o anumită formă de dependență. Au legalizat consumul și au stabilit să investească banii obținuți din taxe în programe de prevenție și de reabilitare. Programe care valorifică potențialul fiecărui consumator, care îl scot din izolare, care nu au forme punitive.

Decriminalizarea drogurilor este riscantă dacă nu gândim un complex de măsuri care să scadă consumul.

Rezultatul programului din Polonia este că astăzi au cu 50 la sută mai puțini consumatori/dependenți decât atunci când au implementat o strategie nouă/diferită față de ceea ce făceau până atunci.

Că sunt pușcăriile pline… în opinia mea nu este un argument pentru a decriminaliza drogurile.

Din păcate măsurile din România privind consumul de droguri sunt incomplete, superficiale.

Dar putem învăța de la alții care au diminuat astfel de probleme.

Sprijiniţi legalizarea prostituţiei în forma legală în care ea există în ţări occidentale cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Franţa, Spania, Italia, Grecia, Ungaria sau Germania?

Da, cu condiția să avem, ca și pentru temele de mai sus, măsuri de informare a tinerilor despre efectele prostituției.

Fetele trebuie să știe de tinere ce înseamnă așa o activitate.

Ele trebuie să aibă mereu acces la programe de profesionalizare pentru a obține venituri în alte forme.

Este o alegere a fiecăruia dintre noi ce facem cu mintea și trupul nostru. Din păcate sunt tinere/tineri care nu au șansa de a-și folosi mintea și recurg la acest tip de activitate.

Cred că legalizarea ar diminua exploatarea și traficul de persoane. Ar diminua transmiterea de boli sexuale. Ar scădea reacțiile discriminatorii și de izolare.

 Sunteţi pro sau anti eutanasie?

Anti. Dacă vă referiți la problema câinilor comunitari, este o cruzime ceea ce facem. Sunt soluții deja aplicate în alte țări. Sterilizarea și legiferarea modului în care stăpânii de animale trebuie să-și asume responsabilitatea pentru câinii din gospodării. Aceasta este principala sursă de câini comunitari. Una care convine firmelor de ecarisaj, care au contracte grase cu statul. Au existat dezbateri și s-au început demersuri pentru gestionarea câinilor comunitari, dar au fost stopate din cauza nefericitului incident din București când un copil a decedat din cauza mușcăturilor de câine. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Doar ucidem în continuare câini….

Sprijiniţi o Uniunea Europeană mai centralizată sau mai descentralizată?

Descentralizată. Centralizarea a creat cadru pentru manifestări extremist-naționaliste. Și apar conflicte care generează panică.

Consideraţi că statul ar trebui să se implice activ în economie sau sunteţi de un crez mai neoliberal în care statul ar trebui să aibă un rol cât mai minimal în economie?

Este o întrebare foarte complexă.

Tipurile de economie definite într-o anumită formă prezintă un cumul de elemente care ar trebuie să existe în același timp.

Liberalismul clasic și neoliberalismul au avantaje și dezavantaje.

Pentru că sunt antreprenor și mă confrut cu tot felul de problem, consider că statul ar trebuie să se implice în economie pentru a crea un mediu concurențial corect la modul general, dar ar trebui și să protejeze și să stimuleze economia locală.

Eu sunt dezamăgit să văd că resursele noastre sunt exploatate pentru profitul masiv al unor coloși. Dar ei au puterea de a o face pentru că noi suntem prea mici. Aici se crează un dezechilibru care nu ne ajută ca țară.

Aș vrea să nu mai fim mâna ieftină de lucru pentru străini.

Aș vrea ca românii să aibă venituri mai mari.

Aș vrea ca românii să fie încurajați să genereze plus valoare, să fim și producători, nu doar consumatori.

Și aici cred că specialiștii în economie și afaceri pot oferi soluții.

 Credeţi sau nu în încălzirea globală şi dacă da, ce măsuri aţi susţine pentru a reduce poluarea?

Felul în care puneți întrebarea arată că s-ar putea să nu existe această temă?

La nivel mondial se vorbește despre încălzirea globală, cauze și soluții. Soluțiile sunt însă de cele mai multe ori un atac la adresa unor corporații care ar trebui să se reinventeze și să nu mai polueze.

Soluția ar fi ca statele să găsească puterea de a lupta cu aceste corporații și să le îngrădească posibilitățile de a mai derula activități poluante.

La nivel individual, susțin reciclarea selectivă, utilizarea pe termen lung și reutilizarea bunurilor.

 

Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*