Ce mă întreabă studenții pentru a decide pe cine votează

Am primit multe întrebări de la studenți interesați să mă cunoască mai bine. Au cerut răspunsuri sincere pentru a decide pe cine votează. Cine nu e sincer în această fază, oricum își dă arama pe față în final. Public acest interviu și cu dorința de a putea vedea oricine cum gândesc și ce fac în funcție de cum gândesc.

De ce vreţi să deveniţi parlamentar?

Parlamentul României este singura instituție în care este permis să facem politică. Iar politicile din Parlamentul României trebuie să fie în folosul cetățenilor țării. Avem nevoie de un mediu politic sănătos, iar tinerii reprezintă șansa României de a schimba actualul mediu politic. Am decis să mă implic mai mult pentru că, stând pe margine, nu se va schimba nimic în țara noastră. Nu mai vreau să văd tineri care pleacă în străinătate pentru că în țară nu au condiții decente de viață. Schimbarea poate fi generată prin măsuri legislative pentru care Parlamentul este responsabil. Astfel, am decis să candidez pentru Parlamentul României din dorința de a sprijini schimbarea, de a motiva și alți tineri să intre în politică.

Ce atuuri aveţi faţă de ceilalţi candidaţi? Dar partidul din care faceţi parte?

Sunt tânăr, în plan profesional am reușit să construiesc singur o companie care îmi asigură un trai decent, deci nu am nevoie de politică pentru împlinire profesională. Nu sunt afectat de corupție și militez pentru corectitudine și implicare. O țară în care fiecare dintre noi suntem corecți cu noi înșine și cu cei de lângă noi va fi o țară mai bună pentru noi toți. Am ales să fac parte din echipa ALDE pentru că este singurul partid din România care susține și promovează tinerii cu adevărat. Sunt cel mai tânăr lider județean din țară pentru că munca mea a fost apreciată și încurajată. Unul dintre co-președinții partidului este un tânăr care reprezintă o nouă generație de politicieni. De asemenea, ALDE este singurul partid din România care are o strategie prin care țara noastră poate deveni a 7a forță economică a Europei. ALDE are în echipa sa oameni competenți, profesioniști care au avut rezultate foarte bune în domeniile lor și care pot folosi experiența acumulată în favoarea României.

Marea majoritate a electoratului nu mai are încredere în clasa politică actuală, astfel că Parlamentul are o imagine foarte proastă. Ce veţi face pentru a schimba percepţia aceasta?

Prin activitatea mea doresc să arăt electoratului că există și politicieni corecți, care muncesc. Sper să primesc răbdarea alegătorilor pentru a arăta prin rezultate că mediul politic nu este doar rău.

V-aţi propus să implementaţi sau să propuneţi politici publice în următorii 4 ani? Dacă da, care sunt acestea?

Programul ALDE pentru ca România să devină a 7a putere economică a Europei presupune aplicarea unei politici publice în economie, realizată prin contribuția unor economiști, sociologi, opinii formulate de reprezentanți ai mediului de afaceri. Problema veniturilor mici ale românilor și problema mediului de afaceri românesc insuficient dezvoltat poate fi soluționată printr-o serie de investiții publice care să devinp infrastructură suport pentru dezvoltarea mediului economic. De asemenea, o altă soluție importantă este clarificarea legislației și aplicarea unui set de măsuri de natură să stimuleze economia națională (aici vine și unul dintre proiectele pe care le-am propus în propria platformă program, anume: simplificarea procedurilor de alocare de fonduri europene pentru tineri, pe modelul Prima Casă, respectiv alocarea din bugetul de stat a cofinanțării cerute în programele europene).

Sunt un începător în ceea ce înseamnă politici publice. Acestea presupun implicarea unui număr mare de persoane, unite de același obiectiv. Cred că șansa României este să aibă șansa unor politici publice construite de oameni implicați și dedicați, care să fie asumate transpartinic.

Cum veţi implica societatea civilă în elaborarea lor?

Proiectele pe care eu le-am propus sunt urmarea discuțiilor și întâlnirilor cu mai multe persoane. Ca parlamentar, înainte de inițierea proiectelor legislative voi consulta stakeholderii temelor pe care le abordez: de la persoanele cu dizabilități, la elevi, părinți, primari, tineri, consultanți în fonduri europene, grupurile operaționale de management regional pentru fondurile europene. Cele mai bune soluții vin din partea celor direct afectați de diferite probleme, iar aceste soluții trebuie să reprezinte baza pe care sunt structurate inițiativele legislative.

În ceea ce privește implicarea societății civile, aceasta are o dată la dispoziție Legea 52/2003, privind transparența decizională, prin intermediul căreia cei interesați pot formula opinii pentru proiectele aflate în dezbatere publică.

Totuși, pe teme care încă nu au devenit inițiative de proiecte legislative, implicarea societății civile este posibilă prin dezbateri publice structurate, de tipul audierilor publice sau meselor rotunde, ale căror concluzii pot reprezenta un început pentru politici publice sau inițieri și modificări legislative.

În copilărie vă doreaţi să deveniţi fermier. Totuşi, sunteţi foarte aproape de a deveni deputat în Parlamentul României. Aţi ales să vă schimbaţi alegerea privind cariera şi pentru că nu exista nici la acea vreme disciplina de dezvoltare personală în şcoli, încă din ciclul primar? Propunerea se află pe lista dumneavoastră de proiecte.

Prima opțiune, la o vârstă foarte fragedă a fost aceea de a deveni fermier, din admirație pentru bunicul și din drag pentru animale. Ulterior, am devenit pasionat de matematică. Probabil că dacă al fi beneficiat de mai multă atenție din partea unui sistem de educație care să nu fi fost generalizat, astăzi aș fi făcut altceva. Am ajuns unde sunt datorită unor alegeri generate în situații specifice: am fost voluntar în studenție și pe această cale am ajuns în zona mediului politic, am participat la școli politice în cadrul cărora am înțeles că o democrație este funcțională prin existența partidelor politice și prin dezbaterea de idei, am înțeles astfel că țara noastră poate fi condusă politic deci are nevoie de politicieni. Pentru că aș vrea să nu mai văd că tinerii pleacă în străinătate, pentru că am simțit din postura de tânăr antreprenor că legislația mai mult încurcă decât descurcă, am decis să mă implic în politică.  Mi-aș fi dorit să învăț mai multe despre asta în anii care au trecut. Formatorii programelor de dezvoltare personală mă puteau îndruma mai bine. Dacă aș fi avut această șansă.

În altă ordine de ei, propunerile din platforma program de candidat sunt aplicate cu succes în alte țări. Putem învăța de la ei.

Şi totuşi, de ce ALDE?

Pentru că încurajează tinerii și pentru că am primit încrederea de a-mi pune în aplicare proiectele fără să-mi dicteze nimeni nimic. Am primit libertate în cadrul unui partid liberal, în care se regăsesc adevărații liberali din România.

Puneţi accent pe tineri. Aţi declarat că „a venit momentul ca generaţia tânără să fie reprezentată în Parlament”. Sunt tinerii reprezentati de către politicieni sau trebuie mai degraba să se implice, să fie proactivi?

Prima condiție este să se implice, să fie proactivi. Aceste două elemente sunt baza dezvoltării și progresului pentru oricine. Este o modalitate prin care tinerii pot avea o voce care să fie auzită și astfel să fie reprezentați. Sunt puțini politicieni cu experiență care pot reprezenta cu adevărat tinerii. Evoluția tehnologică i-a lăsat pe foarte mulți în urmă. Unii recunosc, alții nu. Cei din urmă nu vor înțelege niciodată nevoile reale ale tinerilor.

Programul dumneavoatră cuprinde 5 proiecte. Se încheie lista sau vor urma şi altele? Tineţi cont de opiniile şi propunerile cetăţenilor?

Cele 5 proiecte sunt, așa cum am spus mai sus, urmarea unor opinii și propuneri ale cetățenilor. Îmi doresc să fac mai mult, dar prefer să nu promit, ci mai întâi să fac ceea ce mi-am asumat, apoi să continui lista inițiativelor legislative. Sunt puțini cei care cunosc ce înseamnă un parcurs legislativ, cât e de complex și cât durează. De aceea ar fi hazardant să spun de pe acum că voi avea mult mai multe proiecte.

Cum se descrie în 3 cuvinte candidatul Marian Cucşa?

Perseverent, Pragmatic, Sociabil.

Ce votează românii: partidele şi listele propuse sau candidatul în parte?

Cel mai mult votează partide. Candidații câștigă greu încrederea alegătorilor pentru că aceștia sunt foarte dezamăgiți de politicieni. E nevoie de timp și răbdare pentru a schimba înclinarea balanței.

Recent, contracandidaţii v-au atacat folosind o declaraţie făcută în vară: „Sunt români mai îndreptăţiţi să aibă diferite avantaje în faţa altora”. De ce susţineţi că „dinozaurii din politică” nu vă vor în Parlament?

Pentru că sunt incomod. Nu fac rabat de la principiile mele doar pentru a devini popular. De când am preluat conducerea filialei locale și am reușit să atrag tineri și specialiști în ALDE Timiș, persoane care nu au mai făcut politică, am devenit “de interes” pentru cei mai vechi. Metodele mele îi deranjează uneori pe cei din generațiile trecute. Veteranii nu acceptă să lase conducerea pentru că nu se pot vedea pe locul 2. Ei nu înțeleg că experiența lor e valoroasă pentru cei tineri, dar lumea noastră este într-o viteză mare căreia mulți dintre ei nu-i mai fac față. Este o situație care încă se întâmplă în partidele din România.

Prezentaţi în 3 cuvinte cetăţeanul Marian Cucşa.

Amabil, implicat, optimist.

Ce scor şi-a propus ALDE Timiş să obţină la scrutinul din decembrie?

12%.

Unul din proiectele pentru următorii 4 ani are ca scop simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru antreprenorii tineri. Ce sfaturi le daţi tinerilor care vor să înceapă o afacere, dar acum nu au sprijin din partea statului, având în vedere că – în timpul liceului – aţi cultivat şi vândut flori?

Să aibă curaj.

Să încerce orice idei își propun și pentru care au un plan.

Să nu fie un entuziasm naiv, ci să fie unul pragmatic.

Să nu se aștepte să vadă de la început realizările. Afacerile se construiesc în timp, cu luptă zi de zi, cu greșeli și lecții învățate.

Dar cine nu începe acest drum pentru a învăța să înoate” în mediul de afaceri, nu va reuși niciodată.

Nu există afaceri la cheie. Există doar afaceriști care din muncă, din pași înapoi și pași înainte, și-au “fabricat” propria cheie.

Care este instrumentul cel mai des utilizat în campania dumneavoastră? (social media, platforma socială şi advertoriale în presă) De ce?

Social Media pentru că este cel mai de impact în rândul tinerilor, care reprezintă publicul pe care eu doresc să-l mobilizez la vot în 11 decembrie.

 

 

 

 

Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*