Normalitatea sărbătorită cu fanfare și “isterie” de marcajele rutiere la Pasajul Jiul din Timișoara

Timișoara, 12 noiembrie 2017. Mare inaugurare în oraș. Atât de mare încât am resimțit-o de la București ca fiind parcă inaugurarea secolului. Este vorba despre deschiderea unui pasaj pe sub o cale ferată, pasaj care a fost lărgit la 5 benzi, o normalitate în 2017.
Nu aș vrea să sune deloc a critică negativă, e bine că s-a realizat această lucrare însă acesta consider că este un lucru normal, ce trebuia realizat demult. E bine și acum, mult mai bine decât deloc dar…chiar să ajungem să sărbătorim această normalitate cu surle și trâmbițe? Cred că s-o fi băut și proseco sub pasaj, că se potrivea cel mai bine cu orchestra dar și cu jardinierele de panseluțe sau mușcate care iarăși nu am înțeles ce caută acolo sau care e rostul lor. Poate pentru șoferii de tir ce se mai blochează sub pasaj, să aibă o priveliște frumoasă. Sau mă rog, poate nu înțeleg eu, n-am studiat peisagistica. Totuși, elementele de mai sus mă duc cu gândul la persoanele care,

din dorința de a epata și de a-și crea o imagine “bună”, își cumpără o mașină scumpă dar hainele combinate prost și ceea ce scot pe gură le dă de gol că nu au nici bun gust, nici rafinament, nici cultură și nici nivelul financiar ce pretind că l-ar avea.
Dar, pentru că așa cum spuneam și mai sus, nu vreau să vin și eu cu o critică negativă în plus față de cele care au făcut deja înconjurul țării, am analizat, împreună cu un specialist în trafic rutier, “isteria” de marcaje de pe carosabil, în intersecția de la Pasajul Jiul. Liniile discontinue care indică traseul de urmat, folosite în exces, nu fac decât să bulverseze complet șoferii.
Asta pentru că, atenția distributivă a individului depășește puterea de analiză a unui volum prea mare de informații. Intersecțiile sunt considerate puncte cu risc ridicat de accidente iar autoritățile competente ar trebui să vină în sprijinul șoferilor, minimalizând posibilele accidente. Mă întreb cum era cu managementul traficului? Cum suna proiectul acela?
Dacă înainte ne plângeam de marcaje deficitare, acum am trecut în extrema cealaltă. Le avem din abundență, în toate intersecțiile din Timișoara.
Am parcurs mii de kilometri cu mașina în afara țării, la fel ca mulți dintre voi, dar pentru că așa ceva nu am mai întâlnit, cred că inaugurarea Pasajului Jiul din Timișoara se poate intitula inaugurarea secolului…
UPDATE:
Din informațiile apărute online se pare că astăzi, 13 noiembrie 2017, a avut loc deja primul accident rutier în intersecția de la Pasajul Jiul, din cauza marcajelor total inadecvate de pe carosabil.

Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*