Bătrânii au avut cândva grijă de noi. Astăzi e timpul să avem grijă noi de ei!

Suntem tineri, plini de energie, idei și dorințe de a face lucruri extraordinare dar uneori ne amintim cu nostalgie de părinții sau bunicii noștri pentru care poate ne-am dori să facem mai multe dar mereu folosim timpul drept scuză iar după ce îi pierdem, rămânem cu regrete amarnice că am fi putut face mai mult.
Acest gând m-a determinat să încerc să pun în aplicare un proiect care vine în sprijinul persoanelor în vârstă.
Am studiat modelul care deja funcționează în Danemarca și Marea Britanie și mi-am spus DA, se poate implementa și la noi.

Este vorba despre un parteneriat cu universitățile din România prin care studenții, în baza unor ore de voluntariat recunoscute drept experiență în câmpul muncii, să le ofere bătrânilor din casele de bătrâni sau chiar celor ce locuiesc singuri la domiciliu, companie!

Ce înseamnă asta mai exact? De exemplu, un student la literatură să meargă la un bătrân o dată sau de mai multe ori pe săptămână și să îi citească poezii sau proză. Studenții de la comunicare să îi învețe pe seniori cum să folosească internetul, canalele de social media, skype, whatsapp – care îi ajută să comunice mai ușor și mai rapid cu apropiații, studenții la psihologie să îi ajute să privească dintr-o perspectivă mai pozitivă vârsta pe care o au și așa mai departe.
Scopul proiectului este acela de a veni în sprijinul bătrânilor singuri, de a reduce demența, de a le oferi seniorilor afecțiune, de a le arăta că ne pasă de ei și astfel de a-i face să se simtă mai confortabili cu faptul că au o vârstă înaintată.

Să nu uităm că acești oameni ne-au construit un viitor, după posibilitățile fiecăruia, acești oameni au avut mare grijă de noi cândva. Iar acum cred că e momentul să avem și noi grijă de ei. E mai mult decât o obligativitate morală, e o dorință care trebuie să vină din sufletul nostru.

Deocamdată, am expus intenția mea în stare incipientă, iar în perioada următoare urmează să mă ocup alături de echipa din Parlament și de colegii din ALDE pentru a o dezvolta și implementa. Orice idei sunt binevenite și pot contribui la acest proiect care cred eu că e minunat dacă vom reuși să îl punem în aplicare.

Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*